Det udgør ofte en stor post i budgettet, når små og mellemstore virksomheder skal udskifte nedslidt udstyr eller investere i nye maskiner eller ny teknologi, som kan få virksomheden til at vokse.

Med erhvervsleasing kan du få adgang til de maskiner, det udstyr og den teknologi, du har brug for til at drive din virksomhed mere effektivt – uden at dræne virksomhedens likviditet ved et kontantkøb eller i form af en stor udbetaling ved optagelse af et erhvervslån.

Samtidigt får du mere økonomisk fleksibilitet til at bruge dine penge på andre ting, der også er vigtige for din forretning, eller som kan give dig et bedre afkast på din kapitalanvendelse.

Men hvad er erhvervsleasing egentlig, og hvordan kan det hjælpe dig med at drive din virksomhed smartere? Få et overblik over leasing her.

Hvad er erhvervsleasing?

Leasing er en finansieringsform, der giver dig mulighed for at få adgang til og brugsret over nødvendigt udstyr uden den store kapital- og pengebinding, som et kontantkøb kræver.

Leasing kan derfor sammenlignes med at have indgået en aftale om at (langtids)leje et aktiv. Tænk for eksempel på en lejlighed, du lejer. Når du betaler leje for en lejlighed, bliver du ikke ejer af den; du betaler blot for at få lov til at bo i den. Betalingen gør dig aldrig til ejer af lejligheden. Når lejekontrakten udløber, skal du flytte ud og ‘aflevere’ lejligheden. 

Leasing fungerer på samme måde. Du får dog ved leasingperiodens udløb mulighed for at anmode om et købstilbud på det leasede udstyr – såfremt du ønsker at blive ejer af det.

I lighed med leje betaler du faste beløb over en aftalt periode, hvilket giver dig adgang til maskiner, kontormøbler, IT-udstyr, mm., samtidig med at du bevarer likviditeten. Denne fleksibilitet er særligt vigtig for SMV'er, der skal fordele investeringer på tværs af områder som marketing, rekruttering og produktudvikling.

Det skal du være opmærksom på ved leasing

Leasing kan være en attraktiv løsning for mange virksomheder, men det er vigtigt at være opmærksom på nogle centrale aspekter, inden du indgår en leasingaftale.

Når du leaser, får du brugsretten til udstyret, mens ejendomsretten forbliver hos leasingselskabet. Dette indebærer, at du som leasingtager er forpligtet til at overholde aftalens vilkår – du kan ikke blot sælge udstyret eller hoppe ud af aftalen, hvis du ikke længere har behov for det midt i leasingperioden.

Du skal også være opmærksom på, at værdien af udstyret som regel tilfalder leasingselskabet ved leasingperiodens udløb. Det betyder, at du ikke ejer udstyret, når aftalen slutter. Derfor er det vigtigt at vælge en leasingtype, der passer til din virksomheds behov.

Der findes flere forskellige typer leasing, herunder operationel leasing, splitleasing og finansiel leasing, som hver især har unikke fordele og egenskaber.

Hos kompasbank tilbyder vi primært finansielle leasingløsninger, der er skræddersyet til små og mellemstore virksomheder. Vores personlige og fleksible tilgang sikrer, at du modtager en løsning, der ikke kun opfylder dine unikke krav, men også aktivt understøtter din virksomheds vækst og langsigtede mål.

Hvorfor skal jeg lease udstyret i stedet for at købe det?

Det kan være dyrt at købe og investere i ny teknologi eller udstyr regelmæssigt. Og virksomheder risikerer at skulle drifte deres virksomhed med forældet udstyr, når de investerer i det selv, fordi de ofte er nødt til at beholde det i længere perioder – selv når der er mere moderne, innovative og effektive modeller tilgængelige. Dette reducerer deres konkurrenceevne og forhindrer dem i at drive deres virksomhed mest effektivt.

På den anden side tilbyder erhvervsleasing økonomisk fleksibilitet, som traditionelle køb ikke kan matche. I stedet for at binde kapital i aktiver, der kan miste værdi eller blive forældede, har du forudsigelige, lave betalinger og flere midler til rådighed til andre vækstinitiativer.

Med leasing undgår du altså at være fastlåst med gammelt udstyr, fordi du kan opgradere til den nyeste teknologi og de nyeste maskiner uden at sætte din likviditet under pres.

Fordelene ved erhvervsleasing

  • Ingen udbetaling eller binding af kapital

Med en leasingaftale til erhverv får du økonomisk fleksibilitet til at investere i omkostningstungt udstyr til faste, lave leasingydelser i stedet for at betale hele beløbet på én gang. Du får derfor et større økonomisk råderum, som du kan bruge til andre aktiviteter i din virksomhed, såsom ansættelser, salg, markedsføring og produktudvikling.

  • Opgrader nemt og forbliv fleksibel

Skal du opgradere dit IT-system eller produktionsmaskiner i takt med, at din virksomhed vokser? Leasing giver dig fleksibilitet og mulighed for at opgradere til den nyeste teknologi og udstyr på markedet.

  • Frigør likviditet

Med en mulighed som sale and lease back kan du omdanne ejede aktiver til kontanter, samtidig med at du fortsætter med at bruge udstyret.

Hvis din virksomhed allerede ejer udstyr, giver sale and lease back dig mulighed for at frigøre likviditet fra disse aktiver og optimere din kapitalanvendelse. Sale-and-lease-back er en finansiel transaktion, hvor du sælger udstyr, som din virksomhed allerede ejer, til en leasingpartner og derefter leaser det tilbage over en aftalt periode. 

  • Ingen tinglysningsafgift

Når du optager et erhvervslån til finansiering og indkøb af udstyr, skal du registrere ejendomsretten til dette, fordi långiver typisk ønsker pant i det aktiv, du anskaffer. Det indebærer typisk omkostninger i form af tinglysningsafgifter eller lignende administrationsgebyrer.

Når du vælger at lease, er det leasingfirmaet, der ejer udstyret, og du undgår dermed tinglysningsafgifter.

Hvordan fungerer sale and lease back?

  1. Salg: 

Du sælger dit eksisterende udstyr, såsom IT-hardware eller produktionsmaskiner, til leasingfirmaet.

2. Leasing: 

Herefter indgår du en leasingaftale med firmaet om at lease udstyret tilbage. Vilkårene for leasingperioden afhænger af produktets stand og alder.

3. Frigørelse af kapital:

Når du sælger udstyret, får din virksomhed øjeblikkelig likviditet, som kan geninvesteres i andre vækstinitiativer.

For eksempel kan en produktionsvirksomhed eje maskiner, der har en værdi af 1.000.000 kr. Ved at gennemføre en sale and lease back sælger virksomheden maskinerne til markedsprisen og leaser dem tilbage, hvilket giver dem mulighed for at frigøre 1.000.000 kr. i kapital til andre forretningsbehov.

Hvorfor samarbejde med kompasbank?

Vi forstår, at SMV’er har brug for mere end blot adgang til det nyeste udstyr – de har brug for finansieringsløsninger, der understøtter vækst og fleksibilitet. Med en leasingløsning fra kompasbank* får du adgang til netop det udstyr, som din virksomhed har brug for. Uanset om du har behov for nyt IT-hardware, nye maskiner, nyt værktøj, kontormøbler eller POS-løsninger, giver erhvervsleasing dig fleksibiliteten til at investere i dyrt udstyr uden at tømme kassen.

Derudover tilbyder vi leasing på en såkaldt “leasing rammeaftale”, som er en forhåndsgodkendelse til at indgå leasingaftaler til en samlet anskaffelsessum svarende til den aftalte ramme. Hvis den aftalte ramme er på DKK 500.000, har du derfor mulighed for at anskaffe udstyr for dette beløb.

En leasing rammeaftale er gyldig i 12 måneder fra underskrift og giver dig fleksibilitet, fordi den kan bruges til indkøb af flere forskellige aktiver på forskellige tidspunkter. Man betaler kun leasingydelser for det beløb, man udnytter af rammen. På den måde kan din virksomhed fortsætte med at vækste og udvide sit værditilbud, samtidig med at du bevarer kontrollen over likviditeten.

Er du interesseret i at høre mere? Book et møde med en af vores rådgivere og find ud af, hvordan erhvervsleasing kan styrke din virksomheds vækst her.

*Erhvervsleasing hos kompasbank udbydes i samarbejde med grenke Danmark.

For yderligere information kontakt venligst

Kasper Kankelborg

Head of Communication & Marketing

kasper@kompasbank.dk

+45 26 13 57 71

Du kan også læse om